Fedora hatt, cowboy och slokhatten inne igen

Hatten har gjort storstilad comeback på bred front. I många år har den varit en accessoar för de mer excentriska modelejonen. Kanske har accessoaren synts på catwalken i nästan teatraliska skepnader. För gemene man har den dock inte varit ett reellt alternativ. Den trenden har dock på senare år helt vänt. Solhatten är tillbaka på nästan var kvinnas huvud. Dessutom är det kul att se så färgsprakande och roliga modeller på marknaden. Enkelt uttryckt har den flyttat ut från modehuset och in i det allmänna rummet.

Att skydda sig mot solen är viktigt men det behöver inte betyda att man måste göra avkall på stil. Nu när huvudbonaden etablerat sig på tjejers huvuden börjar man även se nya vågor. Det är en perfekt accessoar på stranden där solglasögonen kompletterar för att få en hollywoodstjärnelook.

Det är ju just där i Los Angeles som trenden med de stora brättena kommer. Från vår egen Greta Garbo till Jennifer Lawrence har de alla burit stora moderiktiga sol- och stråhattar för att skydda sig mot sol och kameror.

Vill man själv få den känslan av lite stjärnglans är det detta som krävs.

Topp fyra

Den klassiska slokhatten som är tidlös har fått stark konkurrens av fedoramodellen, cowboyhatten och den lite slitna modellen. Alla dessa finner man på en topp tio-lista över mest populära modeller just nu.

Slokhatten har ju funnits med sedan länge, av en anledning. Den är överlägsen i sitt skydd men också i att skapa den där mystiken runt den som bär den. Ju större brätte desto bättre.

Fedoramodellen eller Johnny Depp-hatten, som kanske är mer beskrivande, är kanske inte ett lika effektivt solskydd men dock minst lika stilren. Buren av mången stjärnor passar den, i och med dess mindre form, till allt.

Cowboy eller cowgirl trenderna kommer och går genom modehistorien. Den vilda västern har alltid varit en stor inspiration och är det nått de kunde där på prärien så var det att skydda sig mot sol. En cowboyhatt är kanske för den mer modige då dess unika form är lite mer iögonfallande.

En bubblare på hattlistan är den klassiska fedoran med lite slitning i kanterna. Kanske skulle den inbitne säga att färdigslitna produkter är onödiga men säg det till den som bär slitna jeans. En slitning på brättet skapar något extra, en somrig surfkänsla.

Var vågad med glimten i ögat

En litet extra tips kan vara bowlerhatten. En rundad, mjuk look som passa den mer romantiske. En romantiker som har ett gott öga för skräckrullar kanske. Modellen blev ikonsik i och med filmen A Clockwork Orange där det ultravåldsamma framtidsgänget alla bar sådana. En modell med glimten i ögat skulle man kunna säga.

Trenden just nu pekar på att ju modigare desto bättre. Vad vågar du?