Fedora hatt

 

Vad har Johnny Depp, Michael Jackson och Sveriges kung Carl XVI Gustaf gemensamt? Svaret är en fedora hatt.

De är alla tre celebriteter som under åren synts med hatten på huvudet .

Vad är en Fedora hatt?

Den kännetecknas av att den är relativt liten, har ett ganska brett brätte och är gjord i filt. Man kan lätt säga att modellen är en av mest populära genom tiderna och idag finns fedora hatt i många färger på både tjej- och killsidan. De främst förekommande färgerna på modellen är svart, grå och mörkbrun, men under de senaste åren så har man också kunnat hitta modeller i både lila och vinrött.

Under ett tag förknippades hatten främst med 20-talet gangsters, lite senare med Indiana Jones och på 2000-talet så har den länge hört till en mer bohemisk klädstil. Hur kunde det bli så? Och var har den fått sitt namn ifrån?

Fedora hattens historia

Namnet kommer från en pjäs skriven för Sarah Bernhardt. I den så spelade Bernhardt prinsessan Fédora samtidigt som hon bar den hatt som idag fått namnet fedora  dvs. efter namnet på prinsessan. Detta fick accessoaren att komma in i dammodet och den blev snabbt en symbol för rörelser som kämpade för kvinnors rättigheter. Man kan alltså säga att accessoaren blev stjärna över en natt.

Dock fick den inte sitt riktiga genombrott förrän den började synas på 20-talets män. Då ofta i gangsterkretsar och de som bar den då matchade den ofta med kavajer med kritstreck och strikta skor.

Inom populärkulturen så var det 70-talets filmer om Indiana Jones som gjorde att den idag blivit en accessoar för gemene man. Alltså är det en huvudbonad med en mycket lång och händelserik historia.

Kläder till en fedora

Män: Inställningen till just denna huvudbonad är ganska avslappnad och går därför hem i samband med de flesta stilar. Skjorta, jeans, boots och en sjal är ett säkert kort då man varken ser ut som en gangster eller som Indiana Jones. Ett tips är att välja en grå fedora hatt – både trendigt och läckert.

Kvinnor: På damsidan så är det många som tänker bohemiskt chict och festival när de hör fedorahatt. Men för de som inte vill matcha accessoaren med en fransväska och slitna shorts så är en vinröd modell tillsammans med en skinnjacka och jeans ett hett tips. Då undviker man att se ut som att man är på väg till festival, samtidigt som man har fått en riktigt cool look och outfit!

Sammanfattningsvis så kan man säga att fedora hatten, med historia inom så många områden,  också fungerar på väldigt många ställen. Ett perfekt tips till alla som är sugna på att lägga något trendigt på sin hylla i hallen!