Slokhatt

Snygg slokhattslokhatt svartBrun slokhatt

 

Vad är slokhatt?

Slokhatt är en sorts hatt som kännetecknas av vida brätten, som inte sällan är tillverkade av filttyg. Slokhatten fungerar som ett funktionsplagg som skyddar mot regn och sol. En eller två sidor av slokhattens brätten kan sättas upp med en nål och hatten kallas då för australisk slokhatt.

Slokhattens utessende
En slokhatt kännetecknas av sina vida, ofta slokande, brätten. Det är också därifrån den har fått sitt namn och under de närmsta åren så har den varit populärare än någonsin. Man har kunnat skymta den på leriga festivaler, såväl som på Paris sofistikerade gator. Att den idag är en given accessoar som man kan hitta i var och varannan butik vet de flesta. Vad lite färre vet är att den från början inte alls var ett status- eller ett symbolplagg, utan ett praktiskt skyddsplagg för militären under stora fältslag. Hur kommer det då sig att slokhatten gått ifrån sin praktiska sida där den skyddar mot regn och sol till att bli något som modebloggare dyrkar? Och hur kom det sig att den har gått från att vara buren av män till att bli buren av kvinnor?

Slokhatt och dess historia

Slokhatten, som ofta är gjord i filt, härstammar varken från Australien eller från Amerika. Detta trots att den senare kommit att förknippas med både den Australienska armén och det amerikanska inbördeskriget. Nepal är faktiskt det land där hatten först tillverkades och det är också därifrån som den har sitt egentliga ursprung.

Under det amerikanska inbördeskriget (1861-1865) så var hatten vanligt förekommande hos de båda sidorna som utkämpade kriget. Den såg dock lite annorlunda ut, då den var styvare och även hade en hakrem. Hakremmen uttågade dock i takt med att den inte längre behövde vara praktisk.

Idag

Eftersom att 1800-talets militär endast bestod av män, så var det då också självklart att de var de enda som bar det som man då kallade slokhatt. Nuförtiden har det skett ett maktskifte vad gäller att bära denna hatt och det är främst kvinnor som använder accessoaren.

Slokhatten har likt fedorahatten länge hört till en bohemisk klädstil, men för bara något år sedan så började den synas frekvent tillsammans med många stilar. Kanske är det för att den har kommit i många nya läckra kulörter som plommon och konjak, eller så är det för att den idag finns i flera material.

Vill man ha en chic vårlook så passar det bra med en variant som är gjord av bomull, på samma sätt som att den mörka höstoutfiten blir fulländad tillsammans med en slokhatt i filt. Så sammanfattningsvis kan man lätt säga att med en slokhatt på huvudet så är det inte svårt att vara trendig. En investering som garderoben kommer att tacka en för, helt enkelt.

 

Stor Slokhatt (Big Straw)

  NLY stråhatt2

199kr   Till Butik

 

Love

.

Love You

.

299kr

Till Butik

 

Unique

.

unique

.

349kr

Till Butik